Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası açma süreci, Türk Medeni Kanunu’na göre düzenlenmiştir. Boşanma davasını açmak için aşağıdaki adımlar izlenir:

  • Dava Konusu: Boşanma davası açmaya hakkı olan eş, boşanmayı ya da ayrılığı talep edebilir (Madde 167).
  • Yetkili Mahkeme: Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir (Madde 168).
  • Geçici Önlemler: Boşanma veya ayrılık davası açıldığında, hakim davanın devamı süresince özellikle eşlerin barınması, geçimi, eşlerin mallarının yönetimi ve çocukların bakımı ve korunması ile ilgili geçici önlemleri alabilir (Madde 169).

Dava açılırken, dava dilekçesinde boşanma talebinin sebepleri açıkça belirtilmelidir. Türk Medeni Kanunu’nda sayılan boşanma sebepleri arasında zina, hayata kast, onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, terk, akıl hastalığı ve evlilik birliğinin temelden sarsılması gibi nedenler bulunmaktadır.

Davacı, kanıtlarıyla birlikte dava dilekçesini yetkili mahkemeye sunar. Mahkeme, dava sürecinde her iki tarafı ve varsa tanıkları dinler, sunulan delilleri değerlendirir ve kararını verir.

Kaynaklar
  1. Türk Medeni Kanunu (TMK), Resmî Gazete 24607 (8/12/2001), Kanun No:4721, md.167 md.168 md.169.