Boşanma Davasında İddialar Ses Kaydı İle İspat Edilir mi?

Boşanma davalarında delil sunarken dikkat etmemiz gereken en önemli husus, delilin ele geçiriliş yolunun da delilin de hukuka uygun olup olmadığıdır.

Kişiden gizli bir şekilde çekilen ses kaydı özel hayatın gizliliğini ihlal edeceğinden dolayı suç teşkil eder. Suç teşkil eden bir eylemden ele geçirilen delil ise hukuka uygun değildir. Bu sebeple kişinin haberi olmadan ses kaydının alınması ve mahkemeye delil olarak sunulması sonucunda mahkeme bu delili kabul etmeyecek ve dikkate almayacaktır.

Aynı zamanda kişinin haberi var fakat tehdit altında konuşturuluyor ve ses kaydına alınıyorsa yine bu delil de suç teşkil eden bir eylemden elde edildiği için hukuka aykırıdır ve boşanma davasında delil olarak kullanılamayacaktır.

Fakat bazı Yargıtay kararlarında, o an başka bir ispat aracı elde edemediğinden kaynaklı ya da kişinin kendisinin suçlandığı ama bu suçluluğun asılsız olduğu durumlarda zorda kalındığından dolayı ses kayıtları boşanma davasında delil olarak kullanılabilir. Hukukta her somut olay kendi içinde değerlendirilmelidir ve birbirinden farklıdır. Bu sebeple Yargıtay’ın bu görüşünün hangi tarz durumlarda uygulanabileceğinin ayrımı iyi yapılmalı ve bu konuda alanında uzman bir avukattan destek alınmalıdır.

Kaynaklar
  1. Türk Medeni Kanunu (TMK), Resmî Gazete 24607 (8/12/2001), Kanun No:4721.
  2. Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK), Resmî Gazete 27836 (4/2/2011), Kanun No:6100.