Boşanma Davasında Kadının Hakları Nelerdir?

Boşanma davasında kadının hakları, Türk Medeni Kanunu’nda (TMK) detaylandırılmıştır. Bu haklar aşağıdaki başlıklar altında düzenlenmiştir:

  1. Maddi ve Manevi Tazminat Talebi: Boşanma sebebiyle mevcut veya beklenen menfaatleri zedelenen ve kusursuz ya da daha az kusurlu olan taraf, diğer taraftan uygun bir maddi tazminat isteyebilir. Kişilik hakları boşanma nedeniyle saldırıya uğrayan taraf ise manevi tazminat talep etme hakkına sahiptir (Madde 174) .
  2. Yoksulluk Nafakası: Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek olan kadın, eğer kusuru daha ağır değilse, geçimi için diğer eşten mali gücü oranında süresiz olarak nafaka talep edebilir (Madde 175) .
  3. Soyadı Kullanma Hakkı: Boşanma hâlinde kadın, evlenmeden önceki soyadını yeniden alır. Ancak kadının boşandığı eşinin soyadını kullanmakta menfaati varsa ve bu durum kocaya zarar vermeyecekse, mahkemeden izin alarak eski eşinin soyadını kullanmaya devam edebilir (Madde 173) .
  4. Mal Rejiminin Tasfiyesi: Boşanma durumunda, eşler arasındaki mal rejimi tasfiye edilir. Bu işlem, eşlerin evlenirken kabul ettikleri mal rejimine göre yapılır ve kadın, mal paylaşımında kendi haklarına düşeni talep edebilir (Madde 179) .
  5. Çocukların Velayeti ve Nafaka Hakkı: Boşanma davasında çocukların velayetinin kimde kalacağına mahkeme karar verir. Kadın, çocuğun velayetini aldığı takdirde, çocuğun eğitim ve bakım giderlerine karşı tarafın katkıda bulunmasını mahkemeden talep edebilir (Madde 182) .

Bu haklar, TMK uyarınca kadının boşanma sürecinde ve sonrasında mali, sosyal ve ailevi çıkarlarını korumayı amaçlamaktadır.

Kaynaklar
  1. Türk Medeni Kanunu (TMK), Resmî Gazete 24607 (8/12/2001), Kanun No:4721.