Boşanma Sebepleri Nelerdir?

Türk Medeni Kanunu’na göre boşanma sebepleri şunlardır:

  1. Zina: Eşlerden birinin zina yapması durumunda diğer eş boşanma davası açabilir. Zina nedeniyle boşanma davası, zina olayının öğrenilmesinden itibaren altı ay içinde ve her hâlde zina eyleminin üzerinden beş yıl geçmekle düşer (Madde 161) .
  2. Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış: Eşlerden biri diğer eşin hayatına kastederse, ona pek kötü veya onur kırıcı bir davranışta bulunursa, bu sebeple boşanma davası açılabilir. Davaya hakkı olan eşin bu durumu öğrendikten sonra altı ay, olayın oluşundan itibaren beş yıl içinde dava açması gerekir (Madde 162) .
  3. Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme: Eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler veya haysiyetsiz bir yaşam sürer ve bu nedenle birlikte yaşamaları beklenemeyecek bir duruma gelirse, diğer eş bu nedene dayanarak boşanma davası açabilir (Madde 163) .
  4. Terk: Eşlerden biri evlilik birliğinin gerektirdiği yükümlülükleri yerine getirmemek amacıyla terk ederse ve bu terk en az altı ay devam ederse, terk edilen eş boşanma davası açabilir. Bu durumda, terk eden eşe ihtarda bulunulması gerekmektedir (Madde 164) .
  5. Akıl Hastalığı: Eşlerden biri akıl hastalığı nedeniyle ortak hayatı çekilmez hale getirirse ve bu hastalığın iyileşme imkânı olmadığı resmi bir sağlık kurulu raporuyla tespit edilirse, diğer eş boşanma davası açabilir (Madde 165) .
  6. Evlilik Birliğinin Sarsılması: Evlilik birliğinin, ortak hayatı sürdürmeleri beklenemeyecek derecede sarsılmış olması durumunda eşler boşanma davası açabilir. Evliliğin en az bir yıl sürmesi halinde tarafların birlikte başvurması veya bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi durumunda evlilik birliğinin temelden sarsıldığı kabul edilir (Madde 166) .

Bu sebepler dışında, yukarıda sayılan özel durumlara dayanmayan ancak evlilik birliğinin devamını imkansız kılan durumlar da boşanma gerekçesi olarak kabul edilebilir.

Kaynaklar
  1. Türk Medeni Kanunu (TMK), Resmî Gazete 24607 (8/12/2001), Kanun No:4721.