Meşru Müdafaa Durumunda Ne Karar Verilir?

Meşru müdafaa durumlarında mahkeme, yaşanan olayın detaylarına göre çeşitli yargı kararları alabilir. Eğer bir bireyin davranışı, meşru müdafaa koşullarına tam olarak uyuyorsa, o kişi üzerindeki cezai yükümlülük kaldırılır. Meşru müdafaa, bireyin kendisine ya da başka birisine karşı gerçekleştirilen haksız bir saldırıya, saldırının şiddetine uygun bir şekilde gerçekleştirdiği savunma eylemidir. Savunma, saldırıya denk ve zorunlu olduğunda, ve başka bir savunma yöntemi bulunmadığında, yasal olarak bu durum sanığın lehine değerlendirilip beraat kararı çıkabilir.

Savunmanın saldırıya orantısız olduğu durumlarda, yani savunma için aşırı güç kullanıldığında, mahkeme haksız tahrik ya da meşru müdafaa sınırlarının aşılması gibi farklı yasal kavramları göz önünde bulundurabilir. Bu gibi haller, fail için ceza indirimi anlamına gelebilir ancak yapılan eylemi tamamen yasal bir duruma getirmez.

Meşru müdafaa kabul edilebilmesi için, savunma eyleminin sadece saldırı esnasında ve saldırıya uğrayan kişi tarafından yapılmış olması şarttır. Saldırının bitiminden sonra yapılan her türlü eylem, meşru müdafaa kapsamında değerlendirilmez.

Kaynaklar
  1. Türk Ceza Kanunu (TCK), Resmî Gazete 25611 (12/10/2004), Kanun No:5237, md.25.