Mirasçılıktan Çıkarma Sebepleri Nelerdir?

Mirasçılıktan çıkarma, miras bırakanın, belirli sebeplerle, mirasçısını miras hakkından mahrum bırakma işlemidir. Türk Medeni Kanunu’na göre, cezai ve koruyucu mirastan çıkarma olmak üzere iki ana kategori vardır. Cezai mirastan çıkarma, mirasçının ağır suç işlemesi veya ailesine karşı görevlerini ağır şekilde ihlal etmesi durumlarında uygulanır. Kanunun 510. maddesi, bu durumları ve koşulları belirtir. Ağır suç işleme ve aile yükümlülüklerini ihlal etme, mirasçılıktan çıkarma sebepleri arasında sayılır.

Koruyucu mirastan çıkarma ise, miras bırakanın mali zorluklar nedeniyle borçlarını ödeyemeyen alt soyunu koruma amacı taşır. Medeni Kanun’un 513. maddesi, bu durumu düzenler ve mirasçının borç ödemeden aciz durumunda olması halinde, saklı payının yarısı için mirasçılıktan çıkarılmasına olanak tanır. Ancak, bu durumda mirasçılıktan çıkarılanın doğmuş ve doğacak çocuklarına bu payın özgülenmesi şarttır.

Mirasçılıktan çıkarma işlemi, noter huzurunda yapılmalı ve özel bir vasiyetname olan mirasçılıktan çıkarma vasiyeti ile gerçekleştirilmelidir. İskat sebeplerinin ayrıntılı bir şekilde açıklanması gerekir ve mirastan çıkarılan tarafın, mirastan çıkarma işleminin iptali için mahkemeye başvurma hakkı bulunmaktadır. Mirastan çıkarılan kişi, vasiyetname açıldığında borçtan kurtulmuşsa veya borçlu olduğu miktar miras payının yarısından azsa, mirasçılıktan çıkarma tasarrufunun iptal edilebileceğini unutmamalıdır.

Bu süreçler ve şartlar, miras hukukunun karmaşık doğası nedeniyle, uzman bir avukat eşliğinde yürütülmesi tavsiye edilir.

Kaynaklar
  1. Türk Medeni Kanunu (TMK), Resmî Gazete 24607 (8/12/2001), Kanun No:4721, md.510, md.513.