Ziynet Eşyası Davasında İspat Nasıl Olur?

Hukuk davalarında iddia eden iddiasını ispatlamakla yükümlüdür kuralı gereği, ispat çok önemlidir. Bir iddiada bulunan kişi, iddiasını hukuka uygun delillerle birlikte ispat etmeli ve haklılığını mahkeme önünde kanıtlamalıdır.

Ziynet eşyasının iadesi davasında delil çok önemlidir. Delil olmadan dava kabul edilemeyecek ve bir daha aynı konuya ilişkin dava açma hakkı olmayacaktır.

Örneğin, düğünde takılan takıların kocası tarafından alındığını, kendisinde olmadığını iddia eden kadın, bu iddiasını fotoğraf, ses kaydı, video kaydı, mesaj gibi delillerle ispat etmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, hem delilin hem de delilin elde ediliş şeklinin hukuka uygun olmasıdır.

Tanık delilinde önemli bir ayrıntı vardır; tanık sadece davacıdan ya da davalıdan aldığı duyumlarla tanıklık yaparsa, ifadesi hükme esas alınmayacaktır. Tanığın ifadesinin hükme esas alınabilmesi için, altınların kimde kaldığını, hangi tarafın aldığını kendisinin görmesi ve bunu anlatması gerekmektedir.

Ziynet eşyasının iadesinde ispat çok önemli ve hassas bir konudur. İddiasını uygun delillerle ispatlayamayan davacının davası reddedilir ve bir daha aynı konuya ilişkin dava açma hakkı elde edemez. Bu sebeple ziynet eşyası davası açılırken muhakkak alanında uzman bir avukatın hukuki desteği alınmalı ve dava avukat aracılığıyla açılmalıdır.

Kaynaklar
  1. Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK), Resmî Gazete 27836 (4/2/2011), Kanun No:6100.