Alkol Kullanmak Boşanma Sebebi midir?
Türk Medeni Kanunu’na göre alkol kullanımı, doğrudan boşanma sebebi olarak sayılmamaktadır. Ancak, alkol kullanımı, evlilik birliğini temelinden sarsacak ölçüde sorunlara yol açıyorsa, bu durum “evlilik birliğinin sarsılması” veya “haysiyetsiz hayat sürme” sebepleriyle boşanma davasına dayanak oluşturabilir.
- Evlilik Birliğinin Sarsılması (TMK m. 166): Alkol kullanımı, eşler için ortak yaşamı çekilmez hale getirecek şekilde evlilik birliğini sarsmışsa, bu maddeye dayanılarak boşanma davası açılabilir. Özellikle alkol bağımlılığı nedeniyle aile düzeninin bozulması, eş ve çocukların olumsuz etkilenmesi gibi durumlar bu madde kapsamında değerlendirilir.
- Haysiyetsiz Hayat Sürme (TMK m. 163): Eğer alkol kullanımı eşin “haysiyetsiz bir hayat sürmesi” olarak kabul edilecek boyuta ulaşmışsa, bu durumda da boşanma davası açılabilir. Eşin, alkol kullanımını aşırıya kaçırarak sürekli olarak ailenin huzurunu bozması ve toplumun genel ahlak anlayışına aykırı bir yaşam tarzı benimsemesi durumunda bu madde uygulanabilir .
Sonuç olarak, alkol kullanımı tek başına bir boşanma sebebi sayılmasa da evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına veya haysiyetsiz hayat sürmeye yol açıyorsa boşanma davasına gerekçe olabilir.
Kaynaklar
- Türk Medeni Kanunu (TMK), Resmî Gazete 24607 (8/12/2001), Kanun No:4721, md.163 / 166.