Eşlerden Biri Yurtdışındaysa Boşanma Nasıl Olur?
Eğer eşlerden birisi yurtdışında yaşıyorsa, Türkiye’de boşanma süreci şu şekilde ilerler;
Anlaşmalı Boşanma: Eşler evliliklerini sonlandırmak konusunda anlaştılarsa ve evlilikleri en az 1 yıl sürdüyse, Türkiye’de anlaşmalı boşanma davası açabilirler. Bu durumda, yurtdışında yaşayan eşin Türkiye’deki duruşma gününde hazır bulunması gerekir. Bu süreç, eşlerin tüm mali sonuçlar ve diğer önemli konular üzerinde anlaşmalarını ve bu anlaşmayı resmi bir protokolle belgelemelerini gerektirir.
Çekişmeli Boşanma: Eğer anlaşmazlık varsa ve yurtdışında yaşayan eşe ulaşılamıyorsa veya tebligat yapılamıyorsa, çekişmeli boşanma davası açılabilir. Bu süreç genellikle daha uzun sürer ve tebligat süreci zorluklar içerebilir. Yurtdışında yaşayan eşin adresi net olarak belirlenmeli ve bu adrese tebligat yapılmalıdır.
Boşanma davası, eşlerden birinin Türkiye’deki yerleşim yerine bağlı olarak yetkili Aile Mahkemesi’nde veya Aile Mahkemesi bulunmayan yerlerde, Aile Mahkemesi sıfatıyla, Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılabilir. Yurtdışında yaşayan eşin, mahkemede temsil edilmesi için Türkiye’deki bir avukata vekalet vermesi önerilir.
- Türk Medeni Kanunu (TMK), Resmî Gazete 24607 (8/12/2001), Kanun No:4721.