Evlilikte Alınan Altınlar Kime Aittir?
Boşanma davasında sadece düğünde takılan takılar değil, evlilik birliği devam ederken çiftlerin birbirlerine hediye olarak ya da birikim amacıyla aldığı takılar da istenmektedir.
Bu konuda da kanunda açık bir düzenleme bulunmamakta, yine Yargıtay kararları ışığında çözüm yolu bulunmaktadır.
Çiftlerim evlilik birliği içerisinde birbirlerine hediye olarak aldıkları altın ve takılar, bağışlama sayılacaktır. Yani ne erkek ne de kadın, evlilik birliği içerisinde birbirlerine hediye olarak aldıkları takıları isteyemeyeceklerdir.
Fakat bağış sayılmasının bir istisnası bulunmakta, bu istisnai durumun olduğu hallerde bağışlamadan rücu davası açılabilmektedir.
Bağışlamadan rücu davası açabilmenin şartları;
- Bağışlanan, bağışlayana ya da yakınlarından birine ağır suç işlediyse,
- Bağışlayana ya da yakınlarından birine karşı, kanundan doğan yükümlülüklerine aykırı hareket ettiyse; bağışlamadan rücu davası açılabilir.
Örnek verecek olursak; erkeğin evlilik yıldönümünde eşine altın set aldığını varsayalım. Boşanma davasında erkek bu altın seti hediye olarak aldığı için, bağışlama sayılacak ve kadından talep edemeyecektir. Fakat kadının, erkeğe karşı öldürmeye teşebbüs suçunu işlediğini de varsayalım. Bu durumda erkek, bağışlamadan rücu davası açarak, eşine almış olduğu altın setin iadesini isteyebilecektir.
Burada çok önemli olan husus; bağışlamadan rücu davasının hak düşürücü süreye tabii olmasıdır. Boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 1 sene içerisinde bağışlamadan rücu davası açılması gerekmektedir. Aksi halde hak düşürücü süre tayin edilmesi sebebiyle, bu haktan yoksun kalınacak ve dava açılamayacaktır.