Mal Rejimi Sözleşmesinin (Evlilik Sözleşmesi) Türleri Nelerdir?
- Edinilmiş Mallara Katılma Sözleşmesi
- Mal Ayrılığı Sözleşmesi
- Mal Ortaklığı Sözleşmesi
- Paylaşımlı Mal Ayrılığı Sözleşmesi olmak üzere toplamda 4 çeşit evlilik sözleşmesi bulunmaktadır.
Edinilmiş Mallara Katılma Sözleşmesi : Bu sözleşme aslında 01.01.2002 tarihinden sonraki evliliklerde geçerli olan yasal mal rejimidir. Bu uygulamaya göre çiftlerin evlenmeden önceki malları boşanma aşamasında herhangi bir paylaşıma tabi tutulmaz. Evlilik birliği içerisinde satın alınan mallar ise yarı yarıya bölüştürülür.
Evlenmeden önceki mallar paylaşıma tabii değilse de, bu mallardan elde edilen gelirler eşler arasında paylaştırılır. Örneğin eşlerden birine ait olan bir evin kiraya verilmesinden kaynaklı elde edilen kira geliri paylaştırılacaktır.
Mal Ayrılı Sözleşmesi : Bu sözleşme de aslında 01.01.2002 tarihinden önceki evliliklerde, herhangi bir iç sözleşme yoksa uygulanan yasal mal rejimidir. Bu uygulamaya göre bir malın evlilikten önce ya da sonra alınmasının bir önemi yoktur. Boşanma aşamasında mal resmi kayıtlarda kimin üzerineyse, boşanma sonrasında da o taraf üzerinde kalmaya devam edecektir.
Kısaca mal ayrılığı sözleşmesinde herkesin malı mülkü, parası kendisine ait olarak kalacaktır.
Mal Ortaklığı Sözleşmesi: Kişisel mallar haricindeki tüm mallar üzerinde ortaklık sağlanmasıdır. Bu sözleşmede evlilik öncesi ya da sonrası fark etmeksizin edinilen tüm mallar ortak olarak paylaştırılır.
Yani mal ortaklığı sözleşmesinde, eşler birbirlerinin evlenmeden önceki mallarına da ortak olacaklardır.
Paylaşımlı Mal Ayrılığı Sözleşmesi: Bu uygulamada her eş kendi malı üzerinde tasarruf hakkına sahip olacaktır. Malın kime ait olduğu anlaşılamıyorsa bu defa o mal ortak sayılacak ve ona göre paylaştırılacaktır.
- Türk Medeni Kanunu (TMK), Resmî Gazete 24607 (8/12/2001), Kanun No:4721.