Hangi Durumlarda Velayetin Değiştirilmesi Davası Açılır?
- Velayet Hakkı Bulunmayan Anne Baba ile Çocuğun Görüştürülmemesi
Çocuğun velayeti düzenlenirken, kendisine velayet hakkı verilmeyen taraf ile çocuğun görüşme günleri de düzenlenir. Çocuğun anne ve babasından tamamen bağımsız büyümemesi, onu tanıması için bu düzenleme şarttır. Fakat velayet hakkı bulunan taraf mahkeme kararına rağmen velayet hakkı bulunmayan tarafla çocuğun görüşmesini engelliyorsa, velayet hakkı bulunmayan anne ya da baba velayetin değiştirilmesini talep edebilir.
- Velayet Hakkı Bulunan Anne ya da Babanın Yeniden Evlenmesi
Velayet hakkı kendisinde bulunan tarafın yeniden bir başkasıyla evlenmesi tek başına velayetin değiştirilmesi için geçerli bir sebep değildir. Fakat evlilik sonucu, çocuğun bakımı, gözetilmesi, barınması gibi durumlarda çocuk zararına bir gelişme olduysa, velayet hakkı bulunmayan tarafın velayetin düzenlenmesini isteme hakkı bulunmaktadır.
- Çocuğu Terk Etmek, Başka Bir Yere Taşınmak
Velayet hakkı olan tarafın çocuğu terk etmesi ya da çocuğu bir başkasına emanet edip bulunduğu yerden taşınması halinde çocuğun sosyal yaşamı zarar görecektir. Anne ya da babasıyla yaşaması gereken çocuğun terk edilmesi ya da bir başkasına bırakılması durumunda velayet hakkı bulunmayan taraf mahkeme aracılığıyla velayetin kendisine verilmesini talep edebilecektir.
- Velayet Hakkı Bulunan Tarafın Çocuğu İhmal Etmesi
Velayet hakkı bulunan tarafın çocuğa gerektiği gibi bakmaması, onu ihmal etmesi, eğitimiyle, yemesi içmesiyle, barınmasıyla ilgili tüm durumlarda ihmalkarlık göstermesi, velayetin değiştirilmesi için geçerli sebeplerdir.
- Velayet Hakkı Bulunan Tarafın Maddi-Manevi Durumunun Bozulması
Velayet düzenlenirken çocuğun üstün yararı ilkesi gözetilmektedir. Çocuğun üstün yararı ilkesi gereğince, maddi manevi hangi ebeveynde daha iyi şartlar altında olacağına kanaat getirilirse velayet o tarafa verilecektir. Velayeti etkileyen faktörlerden biriside maddi durumdur. Velayet hakkı bulunan tarafın maddi durumu, çocuğun geçimini sağlayamayacak düzeyde bozulursa, velayet hakkı bulunmayan taraf bu gerekçeye dayanarak velayetin değiştirilmesini talep edebilecektir.
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK), Resmî Gazete 27836 (4/2/2011), Kanun No:6100.
- Türk Medeni Kanunu (TMK), Resmî Gazete 24607 (8/12/2001), Kanun No:4721.